Onder de noemer 'Steepen the curve' helpen bedrijven met logistieke kennis en expertise zoals Bol.com, Coolblue, ASML en Tilburg University het vaccinatieproces te optimaliseren. Daarmee vaccineerde XL-locatie Breepark destijds tot drie keer zo snel als andere vaccinatielocaties in het land.

Steepen the curve

Door een intensieve samenwerking met regionale uitzendbureaus, lukt het de GGD om snel op te schalen met opgeleid vaccinatiepersoneel. "Een hele klus en puzzel", vertelt HR-functionaris Jasper Brandt. "Maar zo lukte het ons in korte tijd voldoende kwalitatief personeel in te zetten!"

Uitzendbureaus

Vrijwel dagelijks heeft team bron- en contactonderzoek overleg met scholen en kinderdagverblijven. Zo krijgt de GGD een kijkje in de keuken en snapt beter welke hulp nodig is. “Je hebt elkaar nodig om hulp op maat te kunnen bieden”, vertelt Dorien Knapper. “Daarbij was het ontzettend fijn dat de scholen veel geduld hadden. Soms duurde het zelfs 48 uur voordat we überhaupt een antwoord konden geven.”


Curio


Via Curio worden veel nieuwe medewerkers getraind en opgeleid. Ook worden studenten en stagiaires ingezet, die meteen werkervaring opdoen.

Scholen en kinderdagverblijven

Voor verpleeg- en verzorgingshuizen zonder eigen medische dienst, thuiszorg, gehandicaptenzorg en de GGZ biedt de GGD ondersteuning bij het vaccineren. Bijvoorbeeld het ter beschikking stellen van een locatie voor het vaccineren van eigen personeelsleden tot de inzet van mobiele teams voor het vaccineren op locatie.

Overige zorgorganisaties

Tijdens de coronapandemie werkt de GGD samen met meerdere laboratia, elk met eigen specifieke materialen en afneem-methoden. Zo is intensief samengewerkt met Eurofins, Synlab, Microvida, ADRZ en Saltro. Voor het thuis testen van niet-mobiele cliënten werkt de GGD samen met Roamler.

Laboratoria

Ook apothekers dragen hun steentje bij aan de bestrijding van de pandemie. Zij helpen de GGD met werving, maar vooral ook met voorlichting en het opleiden van medisch personeel.

Apotheken

De GGD biedt daar waar nodig en mogelijk hulp en ondersteuning aan huisartsen in de regio. Zo stellen we vaccins beschikbaar voor het prikken van eigen patiënten en bezoeken we, op verzoek, niet-mobiele patiënten aan huis.

Huisartsen

De GGD staat samen met de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) en de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant voor de regionale publieke gezondheid. Wekelijks stemmen zij het coronabeleid met elkaar af en coördineren vervolgens de bestrijding van de coronapandemie in West-Brabant.

Ziekenhuizen 

De Regio West-Brabant telt 16 gemeenten, met totaal ruim 700.000 inwoners: Alphen-Chaam, Altena, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert. Samen met deze gemeenten zoekt de GGD naar geschikte test- en vaccinatielocaties in de regio en informeren zij de inwoners in West-Brabant.

Gemeenten

De GGD staat samen met de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) en de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant voor de regionale publieke gezondheid. Wekelijks stemmen zij het coronabeleid met elkaar af en coördineren vervolgens de bestrijding van de coronapandemie in West-Brabant.

Veiligheidsregio
en GHOR

Om de inwoners van West-Brabant de juiste zorg te bieden in de strijd tegen corona, is een goede en nauwe samenwerking met regionale partners nodig. GGD West-Brabant werkt daarom samen met (keten)partners aan goede en verantwoorde zorg tijdens de pandemie.

DE CORONAPANDEMIE BESTRIJDEN DOEN WE SAMEN!

Draai je telefoon om de inhoud te bekijken