“Overdag werk ik 3 dagen in de teststraat. ’s Avonds kijk ik de colleges terug”

Mirte is gediplomeerd doktersassistente en hbo-studente Verpleegkunde. Zij werkt als afnemer in de teststraat in Etten-Leur.


Vertel, hoe ben je in de teststraat terechtgekomen?

“Ik werd getipt door een oud-klasgenote van de doktersassistente opleiding. Zij ging dit doen en vroeg of het ook niet iets voor mij is. Leek mij wel leuk zo’n baantje in de zorg. Als gediplomeerd doktersassistente mag ik als afnemer werken. Het werk is leuk om te doen, ik heb leuke collega’s en er is een prettige werksfeer. Prima naar mijn zin dus!” 


Als afnemer neem je kweek in de keel en neus af. Maar waarom moet de wattenstaaf zo diep naar binnen en hoe voel je dat je niet te diep gaat? 

Mirte: “De anatomie van elke neus is anders. Ik laat de wattenstaaf gewoon rustig naar binnen glijden en dan voel je wel tot hoever je komt. Je krijgt daar op een gegeven moment feeling voor.”


In de teststraten komen mensen van allerlei leeftijden en karakters langs. Wat maak je daar mee? 

Mirte lachend: “Ja, de verschillen zijn soms groot. Veel mensen zijn wel wat zenuwachtig. Ik probeer ze dan gerust te stellen. Bij kleine kinderen werkt dit vaak goed en gaat het afnemen makkelijker. Des te groter is dan het verschil met volwassen mannen die zitten te piepen van de pijn. En soms worden mensen boos op je. Maar ja, de afname moet wel goed gebeuren hè?!”Een pittige combi voor Mirte de Wijs