Binnen het programma Corona Next Step werken verschillende gespecialiseerde teams die zich volledig kunnen focussen op de bestrijding van de coronapandemie.

Hoe is het programmateam Corona Next Step georganiseerd?

Wat komt er kijken bij het leiden van de dagelijkse praktijk van de corona-organisatie? Wat betekent werken in een crisis wat later een langdurige (crisis)situatie blijkt te zijn? En welke invloed heeft dat op persoonlijk vlak? We vragen het aan Annemiek van den Elshout en Marcel de Lusenet.

"We leverden een kleine bijdrage in de oplossing van een grote pandemie"

De impact van de coronapandemie op GGD West-Brabant is enorm. Om de crisis en het reguliere werk aan te kunnen, werd het GGD Rampen Opvang Plan (GROP) ingesteld.


Tijdens het GROP krijgen corona én de meest urgente andere GGD-werkzaamheden voorrang. Andere taken worden uitgesteld, zodat medewerkers die tijd kunnen gebruiken voor de bestrijding van de pandemie.

 

Ongekend was:

• de hoge werk- en prestatiedruk voor de GGD;

• het aantal testen, bron- en contactonderzoeken en vaccinaties;

• de informatiebehoefte van burgers en organisaties;

• het opleiden van medewerkers t.b.v. de coronawerkzaamheden en de instroom van nieuwe medewerkers;

• alle ontwikkelingen en beleidswijzigingen in de aanpak van de pandemie.

 

Deze situatie duurde van februari tot half juni 2020. Vanaf 1 juli is de coronabestrijding georganiseerd binnen het nieuwe programma Corona Next Step. Tijdens de winter van ‘21/’22 keert de GROP enkele weken terug. De boostercampagne vroeg opnieuw om extra inzet op corona.

 

GROP: GGD Rampen Opvang Plan

Terug naar inhoudsopage

Ina Klingenberg

“We hebben het samen gedaan met een bijna vanzelfsprekende inzet van iedere GGD-medewerker. Daarom heb ik deze tijd voor geen goud willen missen. Ook bevestigt het voor mij dat de GGD - waar ik jarenlang voor heb gewerkt - een heel belangrijke schakel is in de publieke gezondheid.”

Annemiek van den Elshout

Ineke Welschen

Annemiek van den Elshout en Ineke Welschen, betrokken vanaf het eerste uur.

De begintijd van de coronapandemie staat Annemiek en Ineke nog altijd op het netvlies gebrand. Ineke: “Vanuit Wuhan zagen we het virus langzaam op ons afkomen. Toch verraste de eerste besmetting in Nederland, op 27 februari 2020, ons alsnog. De zogenoemde ‘patiënt 0’ bleek in het plaatsje Nieuwendijk in West-Brabant te wonen.”


Annemiek: “Vanaf dat moment ging het snel. Ik herinner me het eerste crisisoverleg van de Brabantse veiligheidsregio’s nog goed. Het aantal besmettingen steeg van 1, naar 5, naar 60 en ga zo maar door. Ik kreeg kriebels en dacht: deze pandemie ontgroeit onze wereld.”

HOE ZIET DE CORONA-ORGANISATIE ERUIT?

Drie jaar corona. Jaren waarin veel is gebeurd en georganiseerd binnen de GGD. Hoe is corona in West-Brabant opgepakt en hoe ziet de corona-organisatie er op de dag van vandaag uit? We blikken terug met de programmamanagers.

Draai je telefoon om de inhoud te bekijken