Ineke

Annemiek

Ineke en Annemiek vormen samen met Ina Klingenberg een drie-eenheid en GGD West-Brabant groeit met het virus mee. “Ik herinner me die periode als een tijd van pionieren”, blikt Ineke terug. Annemiek: “Exact, de eerste tijd bestond uit rennen, rennen en nog eens rennen. Het was in die tijd een kwestie van doen en continue bijsturen.”


De GGD werkte in deze hectische tijd toe naar meer structuur. Ineke: “Collega’s uit verschillende hoeken van de organisatie hielden zich bezig met de bestrijding van de pandemie, maar een echt coronateam was er nog niet. Wel ontstond al snel een dagelijks overleg en werkten we nauw samen met landelijke organisaties, andere regionale GGD’en, gemeenten en zorgorganisaties binnen West-Brabant.”


Corona Next Step
Na de eerste stressvolle maanden richtte de GGD het programma Corona Next Step op. Annemiek: “Het werd tijd dat gespecialiseerde teams zich volledig konden focussen op corona. Bovendien kregen we vanuit VWS de opdracht om het reguliere GGD-werk weer op te pakken. Die boodschap namen wij serieus, dus werd het programmateam Corona Next Step voor een groot deel met externen ingericht.”

Recruiten en opleiden
“Het totale programmateam Corona Next Step groeide snel, van een regulier GGD-team ‘Infectieziektenbestrijding’ van ca. 12 medewerkers, naar ca. 1.700 collega’s op het hoogtepunt van de pandemie”, vervolgt Ineke. “Ook het oprichten van een goedlopend team Bron- en contactonderzoek (BCO) bleek pionieren. We stelden BCO-coördinatoren aan en toen het team uit haar jasje groeide, namen we een spannend besluit: we vroegen hulp aan Yource: dé specialist in klantcontact.”


De GGD merkte al snel dat ook zaken als telefonie en de administratie rondom corona het beste apart georganiseerd konden worden. Ineke: “Zo ontstond in de begintijd een belteam voor het beantwoorden van – vaak medisch inhoudelijke – vragen. De vele administratieve handelingen kwam in handen van een toegewijd administratief team.”


Man en vrouw maken het team
Met de start van vaccineren in het voorjaar van 2021 veranderde het speelveld. Annemiek: “Opeens stonden we, naast het roerige evenwicht van testen en BCO, voor een nieuwe opdracht met een uitvoerende functie. Ik herinner me dat ik in de door ons gecreëerde structuur het evenwicht op dat moment even miste. Het was, zeker in de begintijd, niet makkelijk om zo snel te moeten schakelen. Tijdens de versnelde boostercampagne in de winter van ‘21/’22 schaalden we in korte tijd bijvoorbeeld op naar ruim 1700 medewerkers in totaal.

“Op alle mensen en het commitment zijn we heel trots”, besluit Annemiek. “Corona Next Step blijkt een goedlopend team, dat in hoofdlijn is blijven werken zoals Ina, Ineke en ik het in de begintijd hebben neergezet. Ik denk dat ik namens ons allen spreek dat we deze periode nooit meer vergeten en meenemen wat we van deze rollercoaster hebben geleerd!”

“Ik herinner me het begin van de pandemie als een tijd van pionieren”